ikkas

30 frågor om 2009....

Publicerad 2009-12-31 11:57:10 i Listor,

Hämtade dessa direkt från söta S i Hästhagen! ;)


Mina svar på 30 frågor om 2009


1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut?

Jaa, jag har åkt spark för första gången nu i jul, det har jag inte gjort innan.

2. Höll du några av dina nyårslöften?

Jag hade inga direkta nyårslöften, men tanken med 2009 var att träna och äta mindre sött. Jag har hållit det rätt bra faktiskt, tränar i massor (utom just de närmsta 9-10 dagarna då det varit jul och vi varit i Norrland osv). Lite mindre av det söta har det väl blivit också, fast periodvis har det varit lika mycket som innan...


3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Jaa, söta S i Hästhagen blev mamma i år. Ännu fler av vännerna blev föräldrar 2008.

4. Dog någon som stod dig nära?

Nej, tack och lov så har inte det hänt. Dödsfall ja, men inte i den närmsta kretsen av folk som jag har runt mig.

5. Vilka länder besökte du?
Norge har jag varit i en sväng, inga andra utsvävningar - tyvärr.

6. Är det något du saknat år 2009 som du vill ha år 2010?

Ett jämnt pengaflyt (har varit knackigt och hackigt), resa och trevliga överraskningar. ;)


7. Vilket datum från år 2009 kommer du alltid att minnas?

26:e december är ett sånt datum (av personliga anledningar som jag inte kommer "droppa" här), 16:e januari ett annat, 19:e januari ytterligare ett. Det finns några bra från i år...


8. Vad var din största framgång 2009?

Jag tog min lärarexamen (16:e jan) och jag påbörjade min yrkeskarriär som lärare (19:e jan).


9. Största misstaget?
Vet inte riktigt om jag tycker jag gjort något stort misstag i år, det har varit ett positivt år med många lärdomar och nya, goda vanor.


10. Har du varit sjuk eller skadat dig?
Ja, sjuk har jag varit. Min hals har bråkat i massor...


11. Bästa köpet?
Min och Pälsklings två katter - Olivia och Rasmus. Mina spinningskor är också ett kanonköp!


12. Vad spenderade du mest pengar på?

Det är nog träningen och katterna faktiskt. Icke hemlagad mat är en pengatjuv som besökt oss rätt ofta under året också...


13. Gjorde någonting dig riktigt glad?
Att det gått framåt för mina systrar, mig och att det mesta som varit tufft och jobbigt innan faktiskt på det stora hela har löst sig fint för oss. Jag sitter säkert på mitt jobb, det är underbart skönt och gjorde mig väldigt glad - jag fick upprättelse.


14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2009?

Jag har lyssnat en del på Elvis-låtar och IZ variant av dessa två låtar "Somewhere over the rainbow/what a wonderful world". Men ingen av dessa är ju från 2009. Annars är det "träningslåtar" som "Pokerface", "Something in your mouth" och Michael Jacksons alla låtar som gått på högvarv.

15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?

Mycket gladare utan tvekan, det mesta av "skiten" som varit har fått sig en lösning.

16. Vad önskar du att du gjort mer?

Unnat mig mer vardagslyx och avkoppling.

17. Vad önskar du att du gjort mindre?

Oroat mig, stressat och blivit mindre arg, ledsen och besviken - trots ett bra år har det ju ändå funnits ett stort orosmoln kring min arbetssituation.


18. Hur tillbringade du julen?
I Norrland med fantastiska familjemedlemmar och vänner.


19. Blev du kär i år?
Nej, jag var kär redan innan men behöll kärleken för samma person (7 år tillsammans i år ju). I våra katter blev jag ju förälskad i och i min träning. =P

20. Favoritprogram på TV?

Desperate Housewives, utan tvekan. Idol är också trevligt.

21. Bästa boken du läste i år?

Svårt att säga, läste en del bra av Ajvide i år som alla var hisnande otäcka och bra.

22. Största musikaliska upptäckten?

Hum, jag vet att jag haft ett par såna i år. Eric och Mariette i Idol är två av dem, känns ju löjligt att säga bara. ;) Annars är det Keali'i Reichel och IZ tror jag bestämt.
Tina Turner-konserten var fruktansvärt grym - bästa av allt!


23. Bästa filmen som du sett i år?
Här saknades en fråga så jag hittade på en. En som jag är osäker på. Men jag gillade filmen "Yes man" väldigt mycket och även "This is it".

24. Något du önskade dig och fick när du fyllde år?

Jag önskade mig inte något särskilt egentligen, fick lite pengar och annat smått och gott. Inget särskilt alltså. Var en väldigt diskret födelsedag.

25. Något du önskade dig men inte fick?

Mja, nämnde en parfym i sista stund som jag ville ha (Inspiration från Lacoste) - Pälskling köpte fel men han gjorde ett försök iaf...;)

26. Vad gjorde du på din födelsedag 2009?

Jag var hemma hos familjen, låg i ett bubbelbadkar och tog det mest lugnt hela dagen lång. Jag var sjuk nämligen.


27. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Att jag inte skulle varit ifrågasatt på jobbet, det hade sparat mycket oro och att vi hade haft ett jämnt pengaflöde också - gärna lite mer av den varan också.

28. Hur skulle du beskriva din stil år 2009?

Hum, svårt att säga. Blandat och helt beroende på mitt humör...


29. Vem saknade du?
Jag har saknat min pappa en hel del under detta år i planer som startats upp. Jag har längtat mycket efter min goa Poffas på Irland och ja, har nog funnits fler jag saknat under årets gång i olika situationer men dessa två är de jag kommit på mig själv med att sakna mest.


30. De bästa nya människorna du träffade?
Mina goa kollegor är några av de bästa och nyaste. =)

Jul i Ångermanland!

Publicerad 2009-12-30 10:37:32 i Bla Bla Bla...,

Nu har vi hunnit fira jul i Ångermanland med åtta andra personer. Mitt inne i skogen i snö och minusgrader (mellan -5 och upp till -25 minus hann vi uppleva). Hur mysigt som helst! Vi kom upp den tjugoandra och åkte hem den tjugosjunde.

Dagen före doppardagen spenderade några av oss i Örnsköldsvik och handlade in lite saker därifrån som behövdes, övriga hämtade maten vi beställt i Skorped och donade i ordning i torpet där vi skulle fira jul.

Örnsköldsvik;Som ni ser var det relativt snöfritt mitt inne i själva stan, vet inte vad det berodde på riktigt för det var en del snö runtom stan i alla fall. Ö-vik är i alla fall en mysig stad och där fanns allt det som vi behövde, inklusive en lunch på Max. Det är förresten inte så sent på eftermiddagen som det ser ut på nedersta Ö-viksbilden, solen går ner strax efter fjorton däruppe så här års och den går upp först halv tio på morgonen. Inte många soltimmar där alltså...

Vi bodde på "Udden" under hela julen, Holms gamla godsägares hus. Pälsklings fasters man (Björn) köpte det i våras åt alla som ingår i Pälsklings farfars klan (inklusive mig alltså så länge jag håller mig i släkten). "Torpet" som Pälsklings farfar med syskon är uppvuxna i tillhör ju Järnabrams förening där ingen ingift får vara med och där alla Pälsklings farfars syskon och farfar själv med ättlingar är med och är delägare i torpet (kan vara någon som valt att inte vara med, men så är principen i alla fall). Detta för att bevara stugan inom släkten så att den inte säljs av utan förblir som den är och kan nyttjas och tas om hand av alla medlemmar.

Här är "Udden" (huset och tomten) där vi bodde;
Det är ett väldigt stort hus. På övervåningen finns tre rum á trettio kvadrat styck. Det gick omöjligt att värma upp huset så som vi ville, lite att ordna innan det går, så vi bodde bara på övervåningen. Där är än så länge två stora sovrum och ett kök som vi alla nyttjade (så småningom ska det bli tre sovrum där - ett till Pälsklings pappa med familj, ett till hans faster med familj, ett till hans farbror med familj). Det var kallt som i en frys i resten av huset och vattenledningarna hade frusit till is så vi fick hämta vatten nere i källaren där det som tur var inte hade frusit till. Ett himla spring för vattnets skull alltså. På nedersta bilden ser ni Björn och Bertil och den bro som jag och Pälsklings lillebror fick skotta bort snö från i snöstorm tidigt på morgonen den tjugosjunde innan vi kunde åka hemåt. Det snöade nämligen trettio cm snö under natten mellan tjugosjätte-tjugosjunde så vägarna var helt igensnöade men Björn lyckades som tur var köra ändå efter att vi skottat upp en startsträcka åt honom...

Dagarna tillbringade vi i "Torpet", julafton firades där och på juldagen bjöd vi grannparet (Arne och Dagny) på middag där.

Julafton i torpet;

I "Torpet" firade vi jul i köket, alla tio. Sovrummet användes som kylskåp åt maten och skafferiet/kylrummet nyttjades som frys. Köket höll vi varmt med den vedeldade gamla, fina Husqvarna-spisen och kärlek. Det var en fin julafton med massor av småpyssel att dona med, god mat att äta, tomte som kom på besök och finfina klappar. Jag fick ett par snygga, mörkbruna boots och svarta knästrumpe-raggsockar av Pälskling, pengar samt liten jultomte och en lott av hans farmor och farfar, ett änglasmycke från årets hemliga tomte och en inbjudan på sill och glögg till Grötö av hans faster med familj som bor där. Av Pälsklings pappa med fästmö fick jag och Pälskling resepengar, underbart!
Tröjan ni ser närmast i bild på nedersta kortet räddade mitt liv några gånger under vår vistelse uppe i skogen, eller åtminstone gentlemannen Björn som den sitter på. Han lånade ut tröjan som täcke, benvärmare som tröja osv. åt mig i tid och otid - höll mig varm. Han tog hand om mig på alla sätt och vis faktiskt, även utöver tröjan. En fantastisk, positiv och underbar man på alla sätt och vis! Vår busschaufför, klippa och lugn i stormen. =)

Appropå Björn så tog jag och han en promenad på julafton när Pälskling, hans lillebror och kusin, farfarn och Pälsklings + brorsans pappa var ute och högg gran.

Julpromenaden;
Vi passade på att fråga grannparet (Arne och Dagny) om inte jag och några till kunde komma över och låna duschen där på julafton. Det gick så fint så. Härligt var det med! Rinnande, varmt vatten är en lyx däruppe i skogarna. Liksom el.


Så här levs en vanlig vardag i stugan, sopor eldas, toa finns i skogen och vatten hämtas i källan;
Det är en bit att bära vattnet genom skogen och till stugan också, åtminstone en femtio-sextio meter kanske...

Annandagen spenderade vi hos Arne och Dagny med hela tretton sorters kakor/bullar. Jag orkade få i mig fem-sex olika sorter innan det tog stopp men Pälskling och de andra karlarna lyckades få i sig en av varje sort.

Fika hos grannparet;
Den här julen var en av de bästa jag upplevt någonsin. Visst var det gnabb och gnäll in emellan, stämningen var inte alltid på topp men gemenskapen var ändå god på det stora hela, omgivningen var toppen och juldagarna magiska.

Lååång bilresa väntar...

Publicerad 2009-12-21 22:14:46 i Bla Bla Bla...,

I morgon väntar en låååång bilresa för mig och Pälskling och sex släktingar till honom, samt en lång bilresa plus en biltur för två till. Tio goa personer totalt ska åka norröver. Hela vägen till Ångermanlands djupa urskog. En bit över nittio mil kommer vi som reser från Götet att åka. Så tio-femton timmar i en minibuss väntar oss beroende på väglag. Julen kommer firas i en röd stuga, mitt ute i skogen. Bo kommer vi nog inte göra i samma stuga utan i godsägarhuset i samma by vi ska till, det har nämligen Pälsklings fasters man köpt åt släkten tidigare under året. Spännande! Packandet, tvättandet och julstädandet har varit i full gång - Pälskling har skött städningen medan jag jobbat. Skönt att inte behöva bry sig om det. Förhoppningsvis är belöningen för all förberedelse snö, minusgrader i massor, god stämning med alla de andra sköna människorna som vi åker med och god mat. Jag myser bara av tanken på hur mysigt det här kan bli!

Vi åker runt nio i morgonbitti, jag har tagit ledigt i morgon och i övermorgon, vi är hemma igen på söndagkväll/natt. Jag jobbar mellandagarna, är barnfri så blir max fem timmar jobb per dag med planering och lite städning av avdelningen och sådant plock. Med givna sovmornar. =))

Nu ska jag vika tvätt, packa det sista, äta något och sedan masa mig i säng. Lite sovmorgon för mig i går, behöver ju först gå upp vid sju när jag normalt brukar ta bussen hemifrån på måndagar-onsdagar varje vecka. Lyx! ;)

Det ser ju förresten ut att kunna bli en vit jul för alla i Göteborgsområdet också, det ligger nästan en decimeter snö nu. Det var dock inte många dagar sedan som Göteborg var den enda snöfria staden i Sverige - Malmö och resten av Skåne har ju stoltserat med runt två decimeter snö eller mer. Vilken jul va! Känns ju lovande!
Jag har åkt pulka och stjärtlapp för första gången sedan i februari-mars - det var en kanonavslutning på arbetet i barngruppen för det här året. Nu ska det bara njutas av julen och kurera en mindre skön, smått kliande hals och viss snuva - lite julvila gör nog susen!

Om

Min profilbild

Ikka

Hej! Jag skriver om ditt och datt - eller kanske snarare om mitt och katt, för att vara mer specifik. Den här bloggen handlar om min tid på jorden, om allt mellan himmel och hav. Katter, trädgård, husliv och en salig blandning med sånt jag känner för att berätta om. Välkomna till mig!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela