ikkas

Apati...

Publicerad 2007-07-27 16:12:00 i Bla Bla Bla...,

Igår var jag verkligen helt slutkörd. Arbetade från 7-16 och somnade först runt 01.30 natten till igår. Hade ont i magen och vände på mig stup i kvarten så kunde ju inte somna då heller, inte förrän det var alldeles för sent för att man skulle vakna utvilad i alla fall. Hade en hel del att göra på jobbet igår, hade flickan nästan hela dagen, hon har varit min dans de senaste jobbdagarna jag haft. Det är tungt att arbeta på det viset man gör på ett sådant ställe jag är, man är så inblandad i de man tar hand om, och det som gör det speciellt svårt med flickan jag har haft är att hon inte kan prata eller göra sig förstådd genom teckenspråk eller så. Hon använder ilska, frustation och våld när hon testar gränser, är missnöjd, trött etc. som gör henne på mindre bra humör. Vissa situationer kan man komma undan rätt lindrigt, men vissa dagar fungerar verkligen ingenting, och det är bara att acceptera och utföra det man satt upp på det schema hon har. (Arbetar med bilder och ett dagsschema, checkar in och ut sig vid olika stationer i sin lägenhet - komplicerat att förklara.) Samtidigt så tycker man om och bryr sig om henne och vill bara få hennes dag så bra som möjligt, men man måste vara bestämd och sätta gränser, visa vem som bestämmer och det ganska rejält också - vilket jag gör, men man blir så trött bara. Igår kom jag på mig själv att stirra i tomma intet, och tänka på absolut ingenting, jag var helt uttömd. Satt på arbetet, de lugna stunder jag hade, och kom på mig själv sådan, inte som vanliga segla i väg med blicken och dagdrömma, utan verkligen borta. En känsla av apati föll över mig. Jag blev lite rädd för mig själv kan jag säga. Det är inte första gången detta händer, men igår var det verkligen extremt, känslan sitter kvar lite även idag, men var illa igår. Både tänkte och sa högt till mig själv att jag inte tänkte gå tillbaka till jobbet något mera. Inte för att jag inte trivs med de anställda eller boende där, men bara kände så då. Var en så himla tung dag, med mycket frustation från henne, vilket smittade av sig på mig - hopplöst läge helt enkelt.  Skulle aldrig i längden klara av ett sådant jobb jag har nu, glad att det bara är ett sommarjobb, skulle bli galen annars. Men jag var väldigt glad när jag såg min lön denna månaden i alla fall.
 Utöver det vanliga på jobbet har dessutom en av herrarna dött nu i dagarna, så det har varit allmänt nedstämt på jobbet och en del att fundera över angående hans bortgång nu det sista också. Men jag har bestämt mig för att inte arbeta något efter 18-20 augusti någon gång där, så att jag får ordentligt ledigt innan skolan. Jag behöver få vara bara ledig ett tag känner jag, har varit så mycket det här året också. Har mycket att bearbeta och bara känna att jag har tid till det och att få vara lite för mig själv bara, inte tänka på någon annan, vilket hela det jobbet jag har nu går ut på att göra (tänka på andras behov).  Fast jag har väldigt svårt att bara fokusera på mig själv, men kanske är för att jag gått i genom så mycket jag ändå gjort. Andra året i rad med massa jobbigheter och konstigheter, utöver det som även innan varit. är så tacksam att jag trots det har klarat skolan kan jag säga, och att jag kommit in på den kursen jag helst vill gå till hösten. Det blir svenskalärare av mig så småningom, har kommit in på "Svenska för tidigare åldrar", blir min femte termin nu, känns konstigt att det gått så snabbt! Men längtar tills jag är klar också så klart.

För övrigt så har jag och Pälskling varit i Kristianstad hos hans pappa med fästmö, träffat familjen där. Varit ute och ätit och lyssnat på musik under Kristianstadsdagarna samt gjort stan en del, solat, ätit Åhus glass, varit lite barnvakt åt goa lillkillen där, jag har badat - jädrans kallt kan jag meddela. Vi har hunnit ha en liten semester åtminstone, var borta 12-16 juli, riktigt skönt. Var uppvilad och nöjd när vi kom hem, men arbetet sliter fort ut en igen, tyvärr.

Snart får vi besök från Gävle, ska bli jätteroligt att få träffa dem igen. De kommer på torsdag i nästa vecka. Jag hoppas på någon-några goa promenader med henne, var längesen vi sågs och pratade med varandra annat än över telefon nu. Har sagt till på jobbet att jag får besök 2-6 augusti så att jag har att göra då, behöver den ledighet jag kan få.

Har fått veta att min yngsta syster inte kommer bo kvar i sin familj hon har nu, det fungerar inte mellan mannen och kvinnan där. De är inte överens i uppfostransfrågor etc, vilket gör att det blir två läger i familjen, ett med mannen som har en mer gammaldags syn, och ett med min syster och kvinnan som har en nyare syn för att göra det enkelt. Är himla tråkigt att höra, och så klart blir man orolig över vart hon hamnar nu, om de hittar något annat bra, eftersom det här verkade så lovande. Människorna där är underbara, det tycker jag ännu, men uppenbarligen ska de inte ha någon mer inblandad i sitt föhållande än varandra. Bra kvinnan tagit tag i detta och pratat med de sociala redan nu, så det inte hade gått längre tid och min syster hade hunnit bo in sig. Då hade känslorna för familjen varit starkare och det hade hunnit bli helt och hållet hemma, det är det ju inte helt ännu, har ju bott där knappt en månad än. Tur i oturen eller något sådant får man väl se det som. Samtidigt som det ändå var meningen att hon skulle få avgöra om hon ville fortsätta bo där, eftersom mannen och kvinnan var så säkra på att de var redo på att göra det här. De hade nog behövt mer tid att tänka över saken på, och mer tid att förbereda allting på, gick så snabbt med inflyttning och allt där ju. Skedde ju över några dagar eftersom att de på socialen snart skulle på semester. Men, men, allt ska nog lösa sig till sist, även om det är ett litet oväder just nu.

Har hållit mig aktiv idag, fast sov ut imorse och gosade med Pälskling ett tag när han lagt sig efter jobbet. Men tvättar för fullt, har skrubbat ytorna i köket, tagit hand om disk och rengjort vårt grillgaller. Nu ska jag strax ned i tvättstugan igen. Skönt att ha lite att göra idag. Igår la jag mig bara framför TV:n när jag kom hem, såg lite serier och sedan två filmer på rad. Unnade mig att äta upp lite räkor vi hade i frysen och bara mysa. Det var jag välförtjänt av!

Summerat;

Dagens I-landsproblem;

Frustation - både från flickans håll och mitt håll.

Orkeslöshet - snudd på apati.

Dagens bästa;

Jag är ledig idag och imorgon!
Tonårsfritt...

Publicerad 2007-07-10 14:45:56 i Bla Bla Bla...,

Ja, nu är det helt tonårsfritt här hemma igen, sånär som på en liten rosa upphittad strumpa från ena systern. Båda syrrorna är nu utflyttade från mig och Pälskling, och nyinflittade i varsin familj. Sista systern, den äldsta av de två, flyttade ut i fredags (6/7) och den andra systern flyttade fredagen veckan innan. Det har känts himla konstigt och ovant att bara vara två igen, har ju bott fyra stycken i vår etta i över 3 månader. Folk fattar inte hur vi klarat det, eller berömmer en för den här prestationen (?) vi gjort. Visst har det varit jobbigt, jag och yngsta syrran har ju haft våra dispyter och smågräl nästan varje dag, och det har varit knas att agera som mamma + storaryrra + "allt i allo" åt sina småsystrar. Det har krävt mycket tålamod och energi, det medger jag. Men de är ju den enda riktigta familjen jag har, och jag gjorde vad som krävdes i den här situationen, så att det hela skulle bli så bra och tryggt som möjligt för mina systrar och även för mig själv. Jag skulle gjort ännu mer om det krävts, de är min familj, jag gör allt för dem. Därför känns det så knas när folk pratar om att vi varit så "duktiga", det är ju inte det som det handlat om. Att handla på det sättet jag och Pälskling gjorde var ju en självklarhet, vad skulle vi annars ha gjort? Låtit dem bli hemlösa? Låtit dem bo kvar hos mamma? Låtit dem sitta på nån institution? Nej, tack. Det gör man inte mot någon man älskar.
Nu har flyttlassen gått av från mamma och systrarna är trygga och har kommit till sina kanonfamiljer, slutet gott allting gott. Slutet på det liv de hade, och början på deras nya liv vill säga. Jag tror och hoppas att  det kommer gå vägen för dem nu.

Första morgonen, i lördags, utan att ha någon sovandes i vardagsrummet kändes jättesorglig och konstig. Likadant kvällen innan när ingen sov i vardagsrummet mera, alla kuddar på soffan var kvar. Kändes så definitivt att nu splittras vi, hela vår lilla familj, jag och mina systrar. Hade jättesvårt att sova natten till fredagen, för att jag grubblade så över just det här. Jag vet att jag kan hälsa på dem och tvärtom, men det är bara så konstigt, fastän båda familjerna är helt underbara. Handlar ju mer om känslan i övrigt, samtidigt som det inte hade kunnat lösa sig på något bättre sätt än vad det gjort. Ser på det hela med en slags skräck-blandad-förtjusning, å ena sidan är det läskigt och å andra sidan är det underbart. Många känslor och funderingar i ett enda virr-varr...

Helgen var i övrigt mysig, jag och Pälskling var på Allum i lördags, handlade en present, mat och varsina par med Crocs. Jag behövde ha ett par bra tofflor att arbeta i, fått så himla ont i knän, fötter och höfter utav att arbeta i mina platta ballerinaskor jag haft tills vidare på jobbet. Riktigt skönt att ha ett par bra skor nu kan jag säga, har inte arbetat i dem ännu men känner att de är kanon att stå och gå i mycket. Blev ett par turkosa, med en galen ko på den ena skon och en arg bulldog på den andra. Pälskling köpte sig ett par khakifärgade Crocs med en döskalle figur på vardera sko. Uttrycket "att sminka en gris" passar bra in på att smycka ett par Crocs tofflor, de är ju så extrema och fula ju!
På lördagskvällen var vi hos några nära vänner, de ska ha barn i december, hon börjar få mage nu. Ser så gulligt ut! Såg babyn på ultraljudsbilder som hängde på deras frys, den lille krabaten var 15,2 cm i slutet av juni, så är säkert 20 cm nu. Spännande! Det värsta är ju att den är himlans stor när den väl ska ut...
Tittade på en hyrfilm och åt lite chips, grönsaker och dip - mysigt!

På söndagen var jag på Allum en sväng igen, jagade ytterligare en present och en blomma. Var på grillmiddag hos min faster och mina kusiner den eftermiddagen, en av kusinerna som har fyllt år nu i början av juli som skulle ha presenten jag köpte tidigare på dagen. Var en jättemysig eftermiddag, mina systrar och farmor och farfar var också hos min faster. Maten var kalasgod, åt jordgubbspaj till efterrätt, något jag aldrig ätit förr men som var så himmelskt gott så det inte ens går att beskriva!
Busade lite med lillkusinen och allmänt umgicks, tittade på lite foton etc.
Faster är också gravid, ska ha sitt fjärde barn i slutet av augusti, har en rejäl babymage nu. =)
Pälskling gick på sitt skift den kvällen, så vi åkte hemåt lite innan 20. Jag tittade på "Dirty Dancing" och åt honungsmelon som avslut på helgen. Kändes gör skumt att somna helt själv i lägenheten, låg och lyssnade efter ljud, som att jag på nåt sätt skulle höra nån av syrrorna snarka eller vända sig eller bara något. Men inte, det var så tyst och tomt. Somnade alldeles för sent, kom inte helt till ro.

Igår sov jag länge, småplockade lite här hemma och satt vid datorn, gjorde inte många knyck alls. Var gör trött och seg. Låg på soffan och tittade på en film igår, kom fram till att jag inte minns när jag kunde ligga så på min egen soffa på kvällen. Då var det väldigt skönt att vara ensam och ha lägenheten för sig själv faktiskt. Det finns fördelar med allting...=P

Idag har jag tvättat och städat hos mina små fåglar. Jag och Pälskling åker till Skåne på torsdag, så har alltså börjat göra i ordning lite för det. Hunnit börja fundera på vad jag ska packa och tänkte göra det i morgon, i hop med en dammsugning och en klippning som jag också tänkt att hinna med.

Sommaren går så himla fort, och det vackra vädret ser man tyvärr inte mycket utav alls ju. Fast i dag har solen lyst lite, den gömmer sig dock bakom några ganska grå moln nu...

Summerat;

Dagens I-landsproblem;

Trötthet.

Ensamhet.

"Tonårsfritt". (Läs ovanstående.)


Dagens bästa;

Snart Skåne!!

Mina Crocs!!

"Tonårsfritt". (De har fått en riktig familj.)

Om

Min profilbild

Ikka

Hej! Jag skriver om ditt och datt - eller kanske snarare om mitt och katt, för att vara mer specifik. Den här bloggen handlar om min tid på jorden, om allt mellan himmel och hav. Katter, trädgård, husliv och en salig blandning med sånt jag känner för att berätta om. Välkomna till mig!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela