ikkas

De här blommorna finns i vår trädgård...

Publicerad 2014-06-04 23:12:00 i Trädgårdskärlek,

Längs skogskanten och bort emot våra vinbärsbuskar (halvskugga-full sol) - endast perenna....
 

Luktpioner (Sarah Bernhardt) - ljusrosa. Planterade förra året, de växer som ogräs men knoppar och blommor får vänta ytterligare 1-2 år vad jag förstått. Lång väntan! Men det ska det vara värt!

Jättedaggkåpa (omplanterad från annat ställe i trädgården), lyser ljuvligt med sina limefärgade blommor. Så vackert när det ligger kvar vatten på dess blad också!

Hosta - vit/gröna blad, ljuslila blommor (omplanterad från annat ställe i trädgården). Ingen jättefavorit får jag erkänna, men den gör sig väldigt bra emot skogen.

Äkta förgätmigej - vit och blå, små (vita och blå) och stora plantor (blå). De stora blå plantorna har tagit sig ordentligt bara på 1-2 månader. Läckert! Älskar den vilda förgätmigejen, den jag köpt har mörkare blommor, de små plantorna med vita blommor ser mest ut som den vilda sorten...

Myskmalva (Malva moschata) - rosa, planterades i år, väntar på blommorna!

Allium (Atropurpureum) - mörk rödlila. Än så länge bara en blomstängsel detta första år bland de 6-7 st planterade.

Pärlbuske (Exchordia 'The Bride') - vita, vackra pärlknoppar och blomster, blir vackrare år för år och blommar även längre vad jag upplevt nu i år åtminstone. En av mina klara favoriter! Flyttade in förra våren, jag blev betagen av den redan i affären. Har behövt stötta och binda upp den för att få den emot en bambukäpp då den planta jag förälskade mig i var rätt böjd i sin stam och hela uppsyn. Underbar ändå dock - men absolut, ett jättelyft fick den i och med att den stöttades upp. 

 
Några av blommorna som syns runt pärlbusken här ovan har fått flytta vidare - viol och rosenbräcka. Rosenbräckan fick det nog för torrt och violerna blev slaktade av mördarsniglar och fick flytta längre in i trädgården, bort från skogskanten...
 
 
Våriris - lila, låg, ljuvlig! Planterat i en nära cirkel runt pärlbusken efter att ha haft i en kruka som vårblomster på altanen tidigare i vår. Hoppas den kommer fint nästa år och sprider tidig vårlyster runt pärlbusken.

Vårljung - ljusrosa och mörkrosa. Ser lagom rolig ut nu, små tuvor med bruna blommor. Men den var väldigt söt när den blommade - förhoppningsvis breder den ut sig lite mer inför nästa säsong och blommar lika vackert och färgstarkt som den gjort nu i år.

Akleja - mörklila. Vackert bladverk, flikiga blommor som stod länge nu i vår.

Akleja - rosa, hög planta. Köpte ett par större plantor i vår och planterade ut dem på olika ställen. De har alla sett ledsna ut efter flytten (utom en som blommade vackert, tills jag fick flytta lite på den igen) och hade lite rost från början, såg till att ta bort angripna blad. Hoppas på bättring till nästa säsong - vet från förra året att aklejor kan vara kinkiga med att flyttas när de hunnit växa sig stora under säsongen eftersom jag flyttade en ettårig sådan förra året som vissnade ned totalt efter flytten...
 
Astillbe - krusbladig samt vanlig, båda rosa. Längtar tills de blommar! Sockervaddsfluff är den bästa beskrivningen på dessa, eller fluffiga, rosa granar!
 
Förädlad Iris - mellanlila. Slog ut sina ljuvliga blommor ena dagen, för att andra dagen ha vissnat/se regnblöt-skadad ut (har bara småregnat lite det sista)? Hoppas att det är för att den var delad och omplanterad ganska nyligen (köpte en stor planta och delade den). Återstår att se nästa år. Står soligt till och borde trivas...

Fänrikshjärta - rosa. Köpte några tuvor, planterade ut. De ser väldigt ledsna och vissna ut efter sin flytt, trots att noggrann vattning skett. Hoppas få avnjuta dem nästa år som ögongodis.

Drakblomma (troligen) - blå. Köpte en rejäl planta och delade upp till tre mindre. Väntar med spänning på första blomning.

Blåbärsbuskar - 5 buskar av olika sorter. Vaccinium (Angustifolium) 'Northcountry' var en gåva från en vän förra sommaren. Köpte ganska snart en kompis till den - Vaccinium corymbosum Bluecrop. I år köptes tre buskar till - Julia, Augusta och Septa, döpta efter när de bär frukt. Dock kom frostknäppen och tog nästan alla (det var jättemånga) blommor på Julia-plantan, ledsamt nog. De är planterade med runt 1 meters avstånd, mellan fjolårets buskar och detta årets buskar planterades en björnbärsbuske.

Björnbärsbuske - 1 taggfri buske. Ska ge skörd framåt oktober.
 
Rabarber - gammal sort som jag fått av min bonusmamma nu helt nyligen. Ser lite ledsen ut efter sin flytt, hoppas den tar sig och slår sig till ro...
 

Framför hönshuset (halvskugga-full sol)...

Jättedaggkåpa (omplanterad från annat ställe i trädgården)
 
Vild akleja - blå, ettårig. Verkar komma lite dåligt, inga blommor på gång, blommar på andra ställen i trädgården. Hade förra året som frösått sig, dock hamnade fröna inte där den fanns då. Har grävt upp och planterat om flertalet små plantor med akleja och spritt i trädgården.
 
Ros - rosa, fylld. Planterade ut från en kruka jag hade på altanen förra sommaren, 1 av 2 möjliga buskar överlevde. En slags mini-ros eller något.

Viol (Viola Cornuta 'Columbine') - lila-vitfläckig. Jättesöt, men även jättemumsig för sniglar. Har flyttat den från skogskanten och inåt trädgården, till hönshuset så får vi se om den repar sig för i år. Nästa år annars...

Hortensia - blå. Fick i födelsedagspresent och gjort vad jag kunnat att få den att överleva inomhus nu i 5 månader - inte lika praktfull nu som tidigare, men det kommer bladknoppar och förhoppningsvis även blomknoppar på den. =)

Vårblommande lökar: Krokus, Scilla, Tulpan (fler ska läggas till)...


Längs med altanen (halvskugga-helskugga)...

Fanns vid inflyttning:
 
Lungört - rosa, lila/blå. Växer som tusan, har delat 2 ggr på något år...
 
Sköldpaddsört - rosa. Underbar septemberväxt. Höstfavorit som är hur tålig som helst!
 
Humle - verkligen som ett ogräs....
 
Blommor vi lagt till:

Clematis ('Justa' och en sort till) - ljuslila, en småblommig och en storblommig planta.

Nejlikerot - orange.

Sockblomma (Epimedium 'Red Beauty') - rosa. Köpte via facebook, fick skickad till mig. Ser inte mycket ut för världen och jag missade årets blomning. Men ska sprida sig bra och vara effektiv marktäckare och ogräsbekämpare. Ser vi fram emot. Lär bli fler, olika slags sockblommor. Vackert bladverk på hösten!
 
Rosenbräcka (Saxifraga x arendsii 'Peter Pan') - rosa blommor ur en mossliknande planta. Planterade vid pärlbusken, men verkar blivit för torrt. Fick tänka om och plantera den i halvskugga och med blötare jord intill altanen.

Ros (H.C Andersen 'Floribunda') - röd, buskig. Tålig, vacker ros som vi fick av makens farmor och farfar.
 
Vild akleja - blå (ettårig). Har heller inte helt kommit i gång, en planta ser ut att blomma snart.

Vårblommande lökar: Tulpaner (lila och rosa) - ska ev. flytta till soligare läge då de lägger sig ned och försöker nå solsken, scilla, krokus (några enstaka).
 
 
Vid pallkragarna (full sol)....

Axveronika (eller möjligen Kransveronika) - ljuslila, höga. Bin älskar denna växts blommor! (Omplanterad från annat ställe i trädgården).

Trädgårdsiris - mörklila, höga. En av mina favoriter i vår trädgård! Tåliga, eleganta, ståtliga och perfekta runt pallkragarna utåt gräsmattan. Love, love, love! (Omplanterad från annat ställe i trädgården).
 
 
Ja, fotot har visats innan i ett tidigare inlägg. Så? ;)

Ros - vit, klättrande. Väntar på blommor! (Omplanterad från annat ställe i trädgården).
 
Lungört - rosa, lila/blå. Humlefavorit, det surrar om denna när den blommar! (Omplanterad från annat ställe i trädgården).

Ormbunkar. Vackert grönt, ljuvliga blad. (Omplanterad från annat ställe i trädgården, samt någon som redan växte där).

Taklök - runt rosen. Ingen aning om färg eller hur den tar sig.

Akleja - rosa. Samma som den vid skogskanten, alla tre plantor som finns här ser lagom glada ut efter flytten de fick utstå när de kom in i vår trädgård...

Vild akleja - blå (ettårig).

Taggbladig blomma (minns ej namn på) - ev. rosa små blommor som spricker ut på bladen. Den som lever får se...

Midsommarblomster - blå. Har precis börjat slå ut, några av dem.


Höstphlox - vit och rosa, planterade varannan. Mördarsnigelfavorit. Får se om de blommar i höst. =/ Annars ska de vara riktigt vackra!

Astillbe - krusbladig rosa
.

Plymspirea - vit (flyttat del av från annat ställe i trädgården). Pampig, fluffig växt!

Praktlysing - gul (flyttat del av från annat ställe i trädgården). Äts inte av sniglar (har jag lagt märke till) och täcker marken bra där de står - väldigt vackert med de gula blommorna till det mörkgröna bladverket. Tålig, äldre växt. Vi har dock den lite överallt, delade den på ett annat ställe och planterade den även invid pallkragarna.

Violiris - vit. Planterat in några stycken bland Trädgårdsirisen. Väntar på blommor - får kanske vänta tills nästa säsong?...
 

Som ni ser är flera av blommorna återkommande. Jag har valt att beskriva delar av trädgården, i de rabatter vi grejat/börjat greja med eller själva lagt till.

Övriga blommor/växter som står på andra ställen är bland annat en busk/nyponros som blommar helt ljuvligt just nu. En stor plymspirea på väg upp jämte vedboden. Praktlysing högt och lågt. Kaprifol som jag börjat lite tuktande av, till hösten ska den beskäras big time. Vårhyacint som just blommat över. Några ormbunkar här och där, på mer eller mindre lämpliga ställen, liksom Bellisar (Tusenskönor) och annat ogräs som också kan vara vackert. Jättebalsamin i skogskanten, precis utanför vår tomt...

Bär som finns, utöver blåbär och björnbär (som fick beskrivas tillsammans med blommorna de växer nära) är:

Trädgårdshallon i mängder. Goda, stora, ljuvliga, söta.

Röda vinbär. 4 st rejäla buskar.
 
Jordgubbar. Planterade i två ihopbyggda pallar.

Smultron, växer vilt här och där. Grästrimmern kommer ofta åt dem så får sällan smaka dessa små skatter. Försökte flytta några förra året, utan gott resultat.
 
 
Har någon ett gott tips om en kompis till de härliga förgätmigejerna runt pärlbusken - hojta! Blev tomt där när båda dess närmsta grannar fick flytta (viol och rosenbräcka)....
 
 
 
 
 
 
 

En drömmarnas trädgård....

Publicerad 2014-06-04 21:16:51 i Trädgårdskärlek,

Tja, något sånt här går jag lite och fantiserar om...
Chelsea Garden stod det på fotolänken - googlade på någon blomma eller trädgårdsinspiration i början av året och föll över detta foto. Sparade som minnesbild för mig själv.

Något hörn i trädgården går kanske att få till något liknande, på sikt...
Runt den älskade pärlbusken kanske, visserligen vill vi gärna ha gullregn eller blåregn i trädgården också på sikt. Inget är omöjligt! Men allt har sin tid i en trädgård....
 
 

Vår trädgårdsstil...

Publicerad 2014-06-04 17:59:31 i Trädgårdskärlek,

Kanske är värt att nämna något om stilen/utförandet av vår trädgård och när vi kom in i bilden, samt vilka vi själva är som ansvarar för denna prunkande, gröna oas som vi med största vördnad kallar för vår...
Det är ett privilegium att vara trädgårdsägare!

Hm, jag kan börja med att berätta att vi övertog ansvaret för vår trädgård sensommaren 2012. Innan dess har jag bott i lägenhet i hela mitt liv, med en liten avvikelse på några år då vi bodde i ett parhus med ytte-pytte-gräsmatta med trästaket runt. Gräslök och några smultron fanns där, kanske någon blomma jag inte minns och som katten tuggade i sig lagom till blomning. Min man har däremot bott i hus större delen av sitt liv, men med noll intresse för gräsklippning (vilket jag delar med honom, men vi båda vill ha gräsmatta) eller större intresse för sådant i trädgården som inte går att äta. Två noviser alltså. Jag dessutom med giftgröna fingrar enligt mig själv, inga krukväxter utom kaktusar brukar överleva mig och min hantering någon längre stund. Det har dock förändrats på sätt och vis, krukväxter inomhus är ännu inte min grej - men de flesta trädgårdsväxter går bra...

Innan vi kom in i bilden i denna trädgård var den ansvariga (förra husägaren) en person som (jag uppfattar det) inte haft lust eller intresse för att ägna sig nämnvärt åt trädgården de sista åren, av olika anledningar. Det låg, och ligger säkerligen ännu, diverse märkliga grejer nedgrävda i oxelhäcken och på andra ställen i trädgården. Rostig julgransfot - någon? Bara ett exempel. Det var övervuxet, oklippt, otämjt men ändå väldigt prunkande och vackert. Charmigt. Gräsmattan var dock millimeterklippt och som en golfbana - tack vare en liten robot som kallades ett namn på en resa som förra husägaren struntade i att göra för att unna sig lyxen att själv slippa klippa gräset - något vi hakat på och skaffat oss den lyxen också. Vår heter dock Ralf och ses som vår robot-get.
Trädgården och huset vi bor i är från 1930-talet (1938 för att vara exakt) och är uppvuxen och på vissa sätt klar, på andra sätt långt ifrån klar. Arbetet i trädgården har bestått av att tukta, beskära, ta bort, lägga till och försöka tänka nytt fast ändå behålla det gamla. Hitta en symbios.
 
 


Jag har funnit sann glädje och lugn i att greja i trädgården, även om det stundtals görs under svordomar och andra fula ord och en hel del frustation. Det är ännu övervuxet på sina ställen, dit vi ännu inte hunnit rensa upp och komma fram till hur vi vill ha det. Men charmigt är det ändå, på håll om inte annat. Helst hade jag velat att rabatterna var självrensande från ogräs, men har ännu inte lyckats skapa detta - hoppas vara på god väg genom att anlägga täta perennrabatter. Novis, som jag (eller vi båda egentligen är, maken har aldrig haft vuxenansvar för hus eller trädgård innan) så blir det inte alltid rätt eller ens snyggt i vissa fall. Plantor har fått byta plats. Ogräs eller vanligt gräs tar över på sina ställen.
Gjorde en miss nedåt skogen med kantrabatten som vi grävde ut och la till, eftersom att det sluttade en del där och vi inte ville att Ralf skulle trilla ned i skogsravinen som vår tomt angränsar till, och la ingen markduk under. Det får jag sota för nu när jag försöker anlägga en perennrabatt, (varvat med 1 pärlbuske, 5 blåbärsbuskar, 1 björnbärsbuske och rabarber), delar av rabatten är det ständigt gräs i som jag får rycka upp så gott jag orkar. Visst, jag vet, kan göra om och rätt - lägga en duk, göra en kantavgränsare gentemot gräsmattan. Det sistnämnda lurar vi på, vad vi vill ha för något. Någon markduk blir det inte - för mycket att dra upp och göra om för att det ska vara värt det. Inte heller längs med den tunna rabatten vid ena sidan av vår altan eller framför hönshuset fixades någon markduk eller kant emot gräsmattan, fast de två rabatterna klarar sig betydligt bättre - om än med fula kanter (kommer nog läggas till någon kant där när vi lurat ut vad vi vill ha). Grästrimmer löser dock det ganska bra.
 


 
En stor ful buske som stod i ett soligt hörn av trädgården grävde jag upp för hand, där blev plats för 6 pallkragar, stenplattor som fanns i trädgården här och där blev till gångar (underarbetet kunde även här varit bättre, gjordes lite i farten för att kunna bli klart för plantorna jag drev upp), lite perenna plantor flyttades och fick rama in pallkragarna - odlingsmöjligheterna blev goda förra sommaren. I år har jag lagt duk (ni hör, jag lär mig) och fyllt ut med jord bakom pallkragarna och börjat anlägga ytterligare en perennrabatt. Flera rabatter på gång således, en del odling, mycket vackert som redan finns i trädgården.
 
 
 
 
Jag lär mig och kommer ihåg fler och fler blomsorter och läser på mer och mer. Strävar efter att det ska bli bättre och bättre och vackrare och vackrare i vår trädgård. Har inte bråttom egentligen, men önskar ändå snabba resultat...;)

Om

Min profilbild

Ikka

Hej! Jag skriver om ditt och datt - eller kanske snarare om mitt och katt, för att vara mer specifik. Den här bloggen handlar om min tid på jorden, om allt mellan himmel och hav. Katter, trädgård, husliv och en salig blandning med sånt jag känner för att berätta om. Välkomna till mig!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela