ikkas

Trasluvan...

Publicerad 2008-02-27 17:30:37 i Bla Bla Bla...,

I dag har jag berättat folksagan som jag valt åt mina VFU-barn. Trasluvan heter den och den finns på bok men jag valde att berätta den mer modernt, la till och tog bort detaljer i sagan. Jag tände ljus och samlade de små liven i ett grupprum, hade med mig en träslev som jag vevade med - precis som Trasluvan gör i berättelsen. Hade barnen i halvklass, de har redan färdiga sådana grupper så använde mig av dem. Första gruppen var helt hypnotiserade av sagan och tyckte den var jättebra - de riktigt levde sig in. Jag hade dem redan vid 8.30 imorse när de alla var alerta och med i det som hände. Min handledare gav mig positiv respons, hon tyckte jag hade bra inlevelse och att det var en bra grej att använda sig av en träslev som Trasluvan gör och att tända ljus. Det enda hon hade att säga utöver det var att Trasluvan är en ganska lång saga, men att den fungerade bra i den gruppen jag berättat den för. Jag är fullt medveten om att den är lång, vågade ändå välja den eftersom jag vet att barngruppen jag är i nu är en toppengrupp att berätta sagor i (gäller hela klassen), de är bra på att lyssna.
Den andra gruppen hade jag strax efter 10 när de varit ute på rast efter ett ganska långt mattepass. Medan jag berättade sagan om Trasluvan så åt barnen sin frukt och var lite allmänt "stissiga" - märktes att det började närma sig lunch. Inlevelsen hos dem var inte lika stor, inte heller intresset. Båda grupperna fick blunda efter jag berättat sagan, tänka fram någon händelse, person eller dylikt som de tyckte var speciellt i sagan. Sedan fick de varsitt halvt A4-papper att rita denna händelse på, första gruppen var ivriga att börja rita, andra gruppen stönade och skrek "Neeeej".
Jag kommer att arbeta vidare med båda grupperna nästa onsdag, då ska de få använda de bilder de ritat och klistra dem på ett större papper (ett per grupp) - de ska gemensamt i sina grupper få göra en sagokarta med en sagostig på där sagans händelser sker utefter stigen, från början till slut. Blir spännande att se hur detta går. Det är bra att arbeta med bilder för att återberätta och minnas sagor är min tidigare erfarenhet. Kommer bli kul att se huruvida de båda grupperna förhåller sig till sagan om Trasluvan nästa onsdag, eftersom att det var ganska delade meningar om den i de båda grupperna. Några i den första gruppen ville att jag skulle berätta om sagan igen så snart jag berättat den för den andra gruppen, medan andra gruppen mest suckade åt mig i efterhand, som sagt. Spännande, spännande! Barn är ju väldigt ärliga med vad de tycker, den saken är klar! =)

För övrigt har jag gjort mest nyttiga saker sedan jag kom hem, ringt ett viktigt samtal och betalat räkningar. Känner inte alls för att laga någon middag nu, är alldeles för trött. Jag kanske får leva på mackor denna eftermiddag? Känns inte så kul det heller, får se vad jag lyckas orka med i köket i dag....
Någon som känner för att bjuda mig på middag? Ja, men skynda er hit då, vad väntar ni på? ;)

Summerat;

Dagens I-landsproblem:

Lika trött som vanligt...

Dagens bästa:

Få berätta en saga på det viset som jag gjorde i dag, trevligt även i fall responsen på det inte alltid blir så positiv..

Om

Min profilbild

Ikka

Hej! Jag skriver om ditt och datt - eller kanske snarare om mitt och katt, för att vara mer specifik. Den här bloggen handlar om min tid på jorden, om allt mellan himmel och hav. Katter, trädgård, husliv och en salig blandning med sånt jag känner för att berätta om. Välkomna till mig!

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela